top of page

KAMUOYUNA DUYURULUR

19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin düzenleyici kuruluşlarından biri olan Enerji-Sen Yönetim Kurulu, 7 Mayıs 2024 Salı günü kamuoyuna dönük bir açıklama yayınlayarak Festivalimizin düzenleyici kurumlarından biri olma kararını geri çektiklerini duyurdu.


Enerji-Sen kendi işkolunda son derece zorlu bir mücadele yürüten ve ortak mücadele platformlarında her zaman yerini almış, sınıf mücadelesinin en dinamik sendikalarından biri olarak işçi sınıfının gözbebeğidir. Bu nedenle düzenleme komitemiz tarafından bu yılki Festivalimizin düzenleyici kuruluşlarından birisi olması istenmiştir.


Bahsi geçen olay, Festivalimizin açılış gecesinde bir gönüllümüzle Enerji-Sen Genel Başkanı arasında yaşanmıştır.


Enerji-Sen Yönetim Kurulu’nun açıklamasında değinildiği gibi, Festivalimizin açılış gecesinde düzenleyici kuruluşlar adına Genel Başkan Süleyman Keskin’den bir konuşma yapması istenmiştir. Kendisi de hem genel ülke hem de 1 Mayıs gündemine ilişkin düşüncelerini ifade eden kısa bir konuşma yapmıştır. Konuşma yapmak üzere davet edilmiş bir konuğumuzun konuşmasında nelere yer verip vermeyeceğine Festivalimizde bugüne kadar hiç müdahale edilmemiştir, bundan sonra da edilmeyecektir.


Açılış gecesi etkinliği bittikten sonra açılış filminden önce verilen arada, açılış gecesinde görevi olmayan bir festival gönüllüsü Genel Başkan’ın yanına giderek dışarıya ait bir polemiğin festivale taşınmasını uygun bulmadığını söylemiş ve tartışmanın giderek sertleşmesi üzerine salonda bulunanlar tarafından müdahale edilerek gerilim sonlandırılmıştır.


Enerji-Sen’in açıklamasında yer alan, hakaretamiz lafların Genel başkana kendisinden konuşma talep edenlerin gözü önünde edildiği ve tepki verilmediği yönündeki ifade, ne yazık ki gerçeği yansıtmamaktadır. Tartışmanın başladığı ve gerilimin arttığı anlara Festival Düzenleme Komitesinden kimse tanık olmamış, artık tartışmanın görünür hale gelmesiyle durum fark edilmiş ve müdahale edilerek gerilim sonlandırılmıştır. Olayın hemen akabinde Festival Düzenleme Komitesinden bir üyemiz, bu soruna sebep olan gönüllüyle konuşarak “yaptığının festival hukukuna aykırı olduğu, festival tarafından davet edilen bir kişiye veya düzenleyici kuruluşlardan birinin yöneticisine bu şekilde bir dil kullanamayacağı ve davranamayacağı” konusunda kendisini uyarmıştır.


Olayın hemen ardından salondan ayrılan Enerji-Sen Genel Başkanıyla iletişim halinde olunmuş bu kişinin festivali temsil etmediği fakat meydana gelen bu üzücü olay nedeniyle Festival Düzenleme Komitesi olarak Enerji-Sen’den özür dileneceği ifade edilmiştir.


Ertesi gün Enerji-Sen Yönetim Kurulu konuyu görüşmüş ve Festival Düzenleme Komitesinden açıklama istemiştir. Kendilerine Festival Düzenleme Komitesi olarak konuyu görüştüğümüz, festival bitiminden sonra Etik Kurulumuzu toplayarak konuyu ele alacağımız belirtilerek sürmekte olan festivalin yoğunluğu ve gösterim programımızdaki ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin hukuk dışı bir biçimde sansürlenmesi sorununun yarattığı meşguliyet nedeniyle 1 hafta süre talep edilmiştir.


Ancak yapılan açıklamadan görüleceği gibi Enerji-Sen Yönetim Kurulu bu süreyi ve Etik Kurul sürecinin işletilmesini beklemeden açıklama yapmayı tercih etmiştir. Etik Kurulumuzun festival bitiminde konuyla ilgili toplanacağını yineleyerek süreci özenle, bağımsız ve demokratik bir şekilde değerlendirme çabamızın saygı ve sabır ile karşılanmasını rica ediyoruz.


İstanbul, 8 Mayıs 2024

ULUSLARARASI İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ

2024 DÜZENLEME KOMİTESİ

154 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page